Albert Einstein (lair nang Ulm, Kerajaan Württemberg, Kerajaan Jerman, 14 Maret 1879 – seda nang Princeton, New Jersey, Amerika Serikat, 18 April 1955 dong umure 76 taun) kuwe salah siji ilmuwan fisika teoretis sing diakoni dadi ilmuwan paling kondang nang abad ke-20. Einstein nemokna teori relativitas lan uga akeh nyumbang kanggo pengembangane mekanika kuantum, mekanika statistika, lan kosmologi. Dheweke dianugerahi Penghargaan Nobel Fisika taun 1921 kanggo penjelasane bab efek fotolistrik lan "pengabdiane maring Fisika Teoretis".

Albert Einstein

Albert Einstein nang taun 1921
Lahir 14 Maret 1879
Ulm, Kerajaan Württemberg, Kerajaan Jerman
Meninggal 18 April 1955 (umur 76)
Princeton, New Jersey, Amerika Serikat
Tempat tinggal Jerman, Italia, Swiss, Amerika Serikat
Suku Yahudi
Kewarganegaraan Cithakan:Unbulleted list
Alma mater Cithakan:Unbulleted list
Dikenal karena Cithakan:Unbulleted list
Pasangan Mileva Marić (1903–1919)
Elsa Löwenthal, née Einstein, (1919–1936)
Penghargaan Cithakan:Unbulleted list
Tanda tangan
Albert Einstein, foto oleh Oren J. Turner taun 1947.

Seuwise teori relativitas umum dirumusna, Einstein banjur dadi kandang sadonya, pencapaian sing ora lumrah kanggo ilmuwan. Dong masa tuane, dheweke wis kondang ngungkuli kabeh ilmuwan nang sejarah, banjur nang budaya populer, jeneng Einstein kuwe wis dianggep pada karo kecerdasan utawa malahan genius. Wajahnya dadi salah satu sing paling kondang sadonya.

Gambar:Einstein TIME Person of the Century.jpg
Albert Einstein, Tokoh Abad kiye (Person of the Century)

Taun 1999, Einstein dijenengi "Tokoh Abad Sekiye" nang majalah Time.

Kanggo ngormati Einstein, salah siji satuan nang fotokimia dijenengi einstein, uga ana unsur kimia sing dijenengi einsteinium, lan asteroid sing dijenengi 2001 Einstein.

Rumus Einstein sing paling kondang yakuwe:

BiografiBesut

Jaman enome lan universitasBesut

Kerja lan Gelar DoktorBesut

Gerakan BrownianBesut

Gambar:Einstein tongue.jpg
Albert Einstein lagi melet, 1951 (saat ulang taun ke 72, diambil oleh Arthur Sasse, photographer)

Deleng ugaBesut

ReferensiBesut

Pranala jabaBesut

Cithakan:Amerika-Serikat-bio-stub