Kabupaten Brebes | Kabupaten Tegal | Kota Tegal | Kabupaten Pemalang

Logo Kabupaten Brebes --- Logo Kabupaten Tegal --- Logo Kota Tegal --- Logo Kabupaten Pemalang


Dialek Tegalan kuwe salah siji dialek basa Banyumasan sing dituturna penduduk nang kabupaten Brebes, kabupaten Tegal, kota Tegal karo kabupaten Pemalang.

BatesBesut

Nang kabupaten Brebes sisi kulon sing berbatesan karo Jawa Barat, dialek kiye wis campur aduk karo dialek Cirebon/Indramayu (Crebonan & Dermayon). Sementara nang kabupaten Pemalang sisi wetan sing berbatesan karo kabupaten Pekalongan wis kecampur karo basa Jawa wetanan. Nang wilayah Bumiayu, (kabupaten Brebes), dialek sing dituturna penduduke kuwe sub dialek Bumiayu sing dianggep sebagei dialek peralihan antara dialek Tegalan karo dialek Banyumas.

Beda antara dialek Tegalan karo dialek Banyumas jane tipis banget, kosa katane umume pada baen, uga logate ora beda banget.

Prokem TegalanBesut

Asline Basa Tegalan akeh juga jenise. Neng Kota Tegal dewek ana Basa Tegalan sing diarani basa Prokem. Tapi basa Prokem kuwe rada saru. Ora apike kata-kata mau duwe makna konotasi sing ora apik. Misale yen nyong ngundang bapane nyong nganggo sebutan jasak sedulure nyang pada mendelik, jare saru, ora sopan.

Contone:

  • mbok dadi jok
  • bapak dadi jasak
  • mangan dadi tanyak
  • nginung dadi nyikung (kata nyikung duwe arti nginung minuman keras)

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.