Béda antarané révisi "Basa Jawa"

16 bèt wis dibusak ,  6 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(merapikan artikel)
|}
 
'''Basa Jawa''' kuwekuwi kegolong basa [[Austronesia]], utawa basa-basa sing dienggo sekabehesak kabehing bangsa [[Pribumi]] nang kapulowannuswantara sakidul-wetaning benua Asia.
'''Basa Jawa''' kasebar molaimulai pucuk kulon pulonusa Jawa, [[Banten]] nganti pucuk wetan [[Banyuwangi]]. SeliyaneLiyane kuwekuwi, Basa kiyeiki kasebar nang Walanda, Suriname, Curacao karo nang Kaledonia Baru. Seliyane kuwe Basa Jawa uga dituturaken nang Malaysia, Sumatera nganteknganti Irian Jaya.
 
'''Basa Jawa''' dadi kontributor paling gedhe kanggo pengembangan Basa Indonesia. Sanajan dudu basa resmi nang pemerentahan, Basa Jawa kuwekuwi duwe pengaruh ketimbang basa-basa liyane kayata nang kosakata karo istilah-istilah sing niasanebiasane cokan nganggo istilah Jawa.
 
== Dialek-dialek Basa Jawa ==
Basa Jawa kuwekuwi akeh banget cara pituturane. Ana dialek sosial sing dibagi miturut hirarkhi sekangsoko kasar nganteknganti alus dadikayata :
* ngoko
* madya
* krama
 
Dumuken [[Basa Jawa Ngoko - Basa Inggris]] kiyeiki, ialahyaiku sethithik terjemahan sekangsoko Basa Jawa [[Ngoko Andhap]] mingnang [[Basa Inggris]].
 
ana basa singkang mligi digunakake kanggo keperluan resmi karaton
* bagongan dienggo nang kraton ngayogyakarta adiningrat
* kedhaton dienggo nang kraton surakarta adiningrat
* basa walikan (basa jawa prokem)
 
SaliyaneSak kuweliyane kuwi, ana dialek sing didasarkendidasarake soko tlatahe, dadi ora sekabehekabeh dialek Jawa kuwekuwi dimangarteni kabeh wong Jawa. Dialek-dialek kuwekuwi miturut ahli basa : E.M. Uhlenbeck, 1964, nengnang bukune '''A Critical Survey of Studies on the Languages of Java and Madura''', The Hague: Martinus Nijhoff, dikelompokakendikelompokake dadi 3 (telu) rumpun yaiku :
* '''Rumpun basa Jawa kulon :'''
** [[Dialek Banten Lor]] (utawa Jawa Serang)
** [[Dialek Cirebon]] (Indramayu-Cirebon)
** [[Dialek Tegal]] (Brebes, Tegal nganteknganthi Pemalang)
** [[Dialek Banyumas]] (Banjarnegara, Purbalingga, Cilacap, Kebumen karo Banyumas)
** [[Dialek Bumiayu]] (peralihan Tegalan karo Banyumasan)
 
Kelompok nang nduwur kuwekuwi biasa diarani basa Jawa ngapak ngapak utawa basa penginyongan.
* '''Rumpun basa Jawa Tengah :'''
** [[Dialek Pekalongan]]
** [[Dialek Blora]]
 
Kelompok nang nduwur kuwekuwi biasabiasane diarani basa Jawa baku.
* '''Rumpun basa Jawa wetanan :'''
** [[Dialek Tuban-Bojonegoro]]
** [[Dialek Banyuwangi]] (utawa disebut Basa Osing)
 
Kelompok nang nduwur kuwekuwi biasabiasane diarani basa Jawa Timuran.
 
== Sastra karo Tata Basa Jawa Pepak ==
Panganggo anonim