Béda antarané révisi "Lempeng tektonik"

11 bèt wis dibusak ,  8 taun kepungkur
revert vandalism
(revert vandalism)
[[Gambar:Lempeng Tektonik Donya.jpg|right|300px|Lempeng tektonik karo arah gerake]]
[[Gambar:Tectonicplates Serret.png|thumb|300px|Tectonics plates (preserved surfaces)]]
'''Lempeng tektonik''' kuwe bagian-bagian [[kerak bumi]] sing ngambang nang lapisan lembek (kaya es krim ngono lho!) sing umum diarani [[astenosfer]]. Bagian-bagian lempeng kuwe masing-masing bergerak bebas mulane bisa saling gesek utawa saling desak. Gesekan utawa desakan antara lempeng kuwe sing umum marakna timbul [[lindu]] tektonik.
 
Teori lempeng tektonik kiye dimunculna Alfred Wegener nang bukune '''''The Origin of Continents and Oceans''''' (1915) sing nyebut nek lempeng-lempeng sing mbentuk kerak bumi kuwe jane ngambang nang lapisan lembek tur ora meneng/bergerak terus-terusan (''continental drift''), bates masing-masing lempeng kuwe tandane yakuwe nang [[jalur gunung berapi donya]].
1.303

besutan