Cithakan:Otheruse

Indonesia
National emblem of Indonesia Garuda Pancasila.svg

Artikel kiye kuwe bagiané sekang seri:
Politik lan pemerentahan
Indonesia




Negara liyané · Atlas
 Portal politik
Perisai Pancasila nampilna lima lambang Pancasila

Pancasila kuwe ideologi dasar kanggo negara Indonesia. Jeneng kiye asale sekang rong tembung Sanskerta: pañca sing artine lima lan śīla sing artine prinsip utawa asas. Isine Pancasila yakuwe:

  1. Ketuhanan Yang Maha Esa
  2. Kemanusiaan yang adil dan beradab
  3. Persatuan Indonesia
  4. Kerakyatan yang dipimpin oleh hikmat kebijaksanaan dalam permusyawaratan/perwakilan
  5. Keadilan sosial bagi seluruh rakyat Indonesia

Dina Kasekten PancasilaBesut

Tanggal 30 September 1965, kuwe awal sekang Gerakan 30 September (G30SPKI). Pemberontakan kiye wujud usaha nggo ngowahi unsur Pancasila ben dadi ideologi komunis. Dina kuwe, enem Jendral lan pirang-pirang wong liyane dipateni. Ningen jalaran kesadaran nggo mertahana Pancasila dadine pemberontakan kuwe teyeng digagalna. Mulane kuwe tanggal 30 September banjur dipengeti dadi Dina Pengetan Gerakan 30 September G30S-PKI lan tanggal 1 Oktober ditetepna dadi Dina Kasekten Pancasila, nggo mengeti nek dasar Indonesia, Pancasila, kuwe sekti, ora teyeng digantikna.

Deleng ugaBesut

Pranala jabaBesut

ReferensiBesut

Cithakan:Ideologies