Interaksi antar lempeng konvergen

PrakataBesut

Pertemuan lempeng sing konvergen kiye nyebabna lempeng-lempeng begerak saling tumbuk. Umume sing lempeng utawa kerak samudera dadi nyungsep nang ngisor lempeng/kerak benua, proses nyungsep kiye umum diarani subduksi. Proses kiye persis sing kedadeyan nang sisi kidul pulau Jawa karo sisi kulon Sumatera.

Interaksi antar lempeng tektonik sing kaya kiye umume marakna pinggir-pinggir lempeng sing saling desak kuwe dadi patah-patah. Patah-patahe kiye sing nimbulna lindu tektonik tur angger nang ngisor segara dadi marakna timbul tsunami.