Tuduhaké menu pokok

Isi

PrakataBesut

Geologi kuwe asal tembunge sekang basa Yunani γη- (ge-, "bumi") karo λογος (logos, "kata"/"alasan")). Ilmu geologi kiye mbahas perkara fisik bumi sekabehe molai sekang komposisine, struktur, sifat-sifat fisik, sejarah, ngantek proses pembentukane.

Tembung geologi dienggo pertama-tama denig Jean-André Deluc taun 1778 bar kuwe didadekna istilah baku dening Horace-Bénédict de Saussure tan 1779.

KagunaanBesut

Sekang ilmu kiye wis bisa ditentokna umur Bumi sing angger diwtung kira-kira wis sekitar 4.5 milyar (4.5x109) taun. Sekang ilmu kiye uga wong dadi paham nek kulit bumi kuwe kesusun sekang pecahan-pecahan lempeng tektonik sing (jebule) bergerak terus nang nduwur mantel bumi. Sekang ilmu kiye uga bisa ditemokna sumber daya alam nang jero bumi antarane: minyak bumi, batu bara, uga sing wujude metal umpamane: Wesi, tembaga, karo uranium. Uga ana sing wujude mineral umpamane: asbestos, perlit, mika, fosfat, zeolit, tanah liat, pumis, kuarsa, silika, belerang, klorin, karo helium.

Cabang-Cabang GeologiBesut

Hubungane karo Ilmu LiyaBesut

Deleng UgaBesut


Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.