Daftar negara berdaulat


Daftar negara nang donya kiye, sing disusun miturut abjad, dadi gambarane sekang negara-negara sing ana nang donya. Daftar kiye meliputi negara sing dadi negara berdaulat lan negara dengan pengakuan internasional terbatas. Entitas sing merupakan bagian integral sekang suatu negara, entitas khusus sing diakui melalui kesepakatan atawa perjanjian internasional, wilayah dependensi, lan negara mikro ora termasuk maring daftar kiye.

jeneng negara nang jero daftar kiye dinyatakna nganggo basa Indonesia lan basa resminya dewek-dewek, termasuk jeneng singkat normatif atawa resmi (misale: Indonesia) lan jeneng lengkap resmi (misale: Republik Indonesia).

Isi: Negara berdaulat · A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z

Negara liya · Entitas liya · deleng uga - Referensi · Pranala jaba

Negara berdaulat sing diakui secara internasionalBesut

Negara berdaulat sing diakui secara internasional terdiri sekang 193 negara berikut:

jeneng nganggo basa Indonesia jeneng nganggo basa resmi
A
  Afganistan – Republik Islam Afganistan
  • Pashto: د افغانستان اسلامي جمهوریت
  • Sekang/Persia: افغانستان – جمهوری اسلامی افغانستان
  Afrika Selatan – Republik Afrika Selatan [2]
  • Inggris: South Africa – Republic of South Africa
  • Afrikaans: Suid-Afrika – Republiek van Suid-Afrika
  • Xhosa: Mzantsi Afrika – IRiphabliki yaseMzantsi Afrika
  • Zulu: Ningizimu Afrika – IRiphabliki yaseNingizimu Afrika
  • Ndbele: Sewula Afrika – IRiphabliki yeSewula Afrika
  • Sotho Utara: Afrika-Borwa – Rephaboliki ya Afrika-Borwa
  • Sotho: Afrika Borwa – Rephaboliki ya Afrika Borwa
  • Tswana: Aforika Borwa – Rephaboliki ya Aforika Borwa
  • Swati: Ningizimu Afrika – IRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika
  • Venda: Afurika Tshipembe – Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe
  • Tsonga: Afrika Dzonga – Riphabliki ra Afrika Dzonga
  Afrika Tengah – Republik Afrika Tengah [3]
  • Perancis: Centrafrique - République Centrafricaine
  • Sangho: - Ködörösêse tî Bêafrîka
  Albania – Republik Albania Albania: Shqipëria – Republika e Shqipërise
  Aljazair – Republik Demokratik Rakyat Aljazair Arab: الجزائر – الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية
  Amerika Serikat Inggris: United States – United States of America
  Andorra – Kepangeranan Andorra Catalan: Andorra – Principat d’Andorra
  Angola – Republik Angola Portugis: Angola – República de Angola
  Antigua lan Barbuda Inggris: Antigua and Barbuda – Antigua and Barbuda
  Arab Saudi – Kerajaan Arab Saudi Arab : السعودية – المملكة العربيّة السّعوديّة
  Argentina – Republik Argentina[4] Spanyol: Argentina – República Argentina
  Armenia – Republik Armenia Armenia: Հայաստան – Հայաստանի Հանրապետություն
  Australia – Persemakmuran Australia Inggris: Australia – Commonwealth of Australia
  Austria – Republik Austria Jerman: Österreich – Republik Österreich
  Azerbaijan – Republik Azerbaijan[5] Azeri: Azərbaycan – Azərbaycan Respublikası
B
  Bahama – Persemakmuran Bahama Inggris: The Bahamas – Commonwealth of The Bahamas
  Bahrain – Kerajaan Bahrain Arab: البحرين – مملكة البحرين
  Bangladesh – Republik Rakyat Bangladesh Bengali: বাংলাদেশ – গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ
  Barbados Inggris: Barbados
  Belanda – Kerajaan Belanda[6] Belanda: Nederland – Koninkrijk der Nederlanden
  Belarus – Republik Belarus
  • Belarus: Беларусь – Рэспубліка Беларусь
  • Rusia: Беларусь – Республика Беларусь
  Belgia – Kerajaan Belgia
  • Belanda: België – Koninkrijk België
  • Perancis: Belgique – Royaume de Belgique
  • Jerman: Belgien – Königreich Belgien
  Belize Inggris: Belize
  Benin – Republik Benin Perancis: Bénin – République du Bénin
  Bhutan – Kerajaan Bhutan Dzongkha:འབྲུག་ཡུལ
  Bolivia – Republik Bolivia
  • Spanyol: Bolivia – Estado Plurinacional de Bolivia
  • Quechua: Bulibiya – Bulibiya Mama Llaqta
  • Aymara: Wuliwya – Wuliwya Suyu
  Bosnia lan Herzegovina[7]
  Botswana – Republik Botswana
  • Tswana: Botswana – Lefatshe la Botswana
  • Inggris: Botswana – Republic of Botswana
  Brazil – Republik Federal Brasil Portugis: Brasil – República Federativa do Brasil
  Britania Raya – Kerajaan Bersatu Britania Raya lan Irlandia Utara
  • Inggris: United Kingdom – United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
  • Welsh: Teyrnas Unedig Prydain Fawr a Gogledd Iwerddon
  • Scottish Gaelic: An Rìoghachd Aonaichte na Breatainn Mhòr agus Èirinn a Tuath
  • Irish: Ríocht Aontaithe na Breataine Móire agus Thuaisceart Éireann
  • Scots: Unitit Kinrick o Great Breetain an Northren Ireland
  • Cornish: Ruwvaneth Unys Breten Veur hag Iwerdhon Gledh
  Brunei – Negara Brunei Darussalam Melayu: Brunei – Negara Brunei Darussalam
  Bulgaria – Republik Bulgaria Bulgaria: България – Република България
  Burkina Faso Perancis: Burkina Faso
kanggo "Burma", deleng Myanmar
  Burundi – Republik Burundi
  • Kirundi: Uburundi – Republika y'Uburundi
  • Perancis: Burundi – République du Burundi
C
  Ceko – Republik Ceko[8]
  Chad – Republik Chad
  • Perancis: Tchad – République du Tchad
  • Arab: تشاد – جمهوريّة تشاد
  Chili – Republik Chili Spanyol: Chile – República de Chile
  Cina – Republik Rakyat Cina[9] Mandarin: 中国 – 中华人民共和国
kanggo "Côte d'Ivoire", deleng Pantai Gading
D
  Denmark – Kerajaan Denmark Denmark: Danmark – Kongeriget Danmark
  Djibouti – Republik Djibouti
  • Perancis: Djibouti – République de Djibouti
  • Arab: جيبوتي – جمهورية جيبوتي
  Dominika – Persemakmuran Dominika Inggris: Dominica – Commonwealth of Dominica
  Dominika – Republik Dominika Spanyol: República Dominicana
E
  Ekuador – Republik Ekuador Spanyol: Ecuador – República del Ecuador
  El Salvador – Republik El Salvador Spanyol: El Salvador – República de El Salvador
  Eritrea – Negara Eritrea Tigrinya: ኤርትራ – ሃግሬ ኤርትራ
  Estonia – Republik Estonia Estonia: Eesti – Eesti Vabariik
  Ethiopia – Republik Demokratik Federal Ethiopia Amharic: ኢትዮጵያ – የኢትዮጵያ ፈደራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ
F
  Fiji – Republik Kepulauan Fiji
  • Fiji: Viti – Matanitu Tu-Vaka-i-koya ko Viti
  • Inggris: Fiji – Republic of the Fiji Islands
  • Hindustan: फ़िजी / فِجی – फ़िजी गणराज्य / فِجی رپبلک
  Filipina – Republik Filipina Filipino: Pilipinas - Republika ng Pilipinas
  Finlandia – Republik Finlandia
  • Finlandia: Suomi – Suomen tasavalta
  • Swedia: Finland – Republiken Finland
G
  Gabon – Republik Gabon Perancis: Gabon – République Gabonaise
  Gambia – Republik Gambia Inggris: The Gambia – Republic of The Gambia
kanggo "Jalur Gaza", deleng Palestina
  Georgia[10]
  Ghana – Republik Ghana Inggris: Ghana – Republic of Ghana
  Grenada Inggris: Grenada
  Guatemala – Republik Guatemala Spanyol: Guatemala – República de Guatemala
  Guinea – Republik Guinea Perancis: Guinée – République de Guinée
  Guinea Khatulistiwa – Republik Guinea Khatulistiwa
  • Spanyol: Guinea Ecuatorial – República de Guinea Ecuatorial
  • Perancis:Guinée Équatoriale – République de Guinée Équatoriale
  Guinea-Bissau – Republik Guinea Bissau Portugis: Guiné-Bissau – República da Guiné-Bissau
  Guyana – Republik Kooperatif Guyana Inggris: Guyana – Co-operative Republic of Guyana
H
  Haiti – Republik Haiti
  • Perancis: Haïti – République d'Haïti
  • Creole: Ayiti – Repiblik dAyiti
  Honduras – Republik Honduras Spanyol: Honduras – República de Honduras
  Hongaria – Republik Hongaria Hongaria: Magyarország – Magyar Köztársaság
I
  India – Republik India
  • Hindi: भारत – भारत गणराज्य
  • Inggris: India – Republic of India
  • Assam: ভাৰত - ভাৰত গণৰাজ্য
  • Bengali: ভারত - ভারতীয় প্রজাতন্ত্র
  • Bhojpuri: भारत - भारत गणराज्य
  • Gujarati: ભારત - ભારતીય પ્રજાસત્તાક
  • Kashmiri : ہِندوستان
  • Konkani : भारत - भारत गणराज्य
  • Malayalam : ഭാരതം - ഭാരത ഗണരാജ്യം
  • Meitei Manipuri : ভারত - ভারত গণরাজ্য
  • Marathi : भारत - भारतीय प्रजासत्ताक
  • Nepali : भारत - भारत गणराज्य
  • Oriya : ଭାରତ - ଭାରତ ଗଣରାଜ୍ଯ
  • Punjabi : ਭਾਰਤ - ਭਾਰਤ ਗਣਤੰਤਰ
  • Sanskrit : भारतम् - भारत गणराज्यम्
  • Sindhi : भारत गणराज्य, ڀارت، - هندستانڀارت، भारत ڀارت،
  • Tamil : இந்தியா - இந்தியக் குடியரசு
  • Telugu : భారత్ - భారత గణతంత్ర రాజ్యము
  • Urdu: جمہوریہ بھارت - جمہوریہ بھارت
  Indonesia – Republik Indonesia Indonesia: Republik Indonesia
  Irak – Republik Irak
  • Arab: العراق – جمهورية العراق
  • Kurdi: عێراق – كۆماری عێراق
  Iran – Republik Islam Iran Persia: ایران – جمهوری اسلامی ایران
  Irlandia – Republik Irlandia[11]
  • Irlandia: Éire —- Poblacht na hÉireann
  • Inggris: Ireland —- Republic of Ireland
  Islandia – Republik Islandia Islandia: Lýðveldið Ísland
  Israel – Negara Israel
  • Hebrew: ישראל – מדינת ישראל
  • Arab: اسرائيل – دولة اسرائيل
  Italia – Republik Italia Italia: Italia – Repubblica Italiana
J
  Jamaika Inggris: Jamaica
  Jepang Jepang: 日本 – 日本国
  Jerman – Republik Federal Jerman Jerman: Deutschland – Bundesrepublik Deutschland
K
  Kamboja – Kerajaan Kamboja Khmer: ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា
  Kamerun – Republik Kamerun
  • Perancis: Cameroun – République du Cameroun
  • Inggris: Cameroon – Republic of Cameroon
  Kanada[12] Inggris lan Perancis: Canada
  Kazakhstan – Republik Kazakhstan
  • Kazakh:Қазақстан Республикасы/Qazaqstan Respwblïkası
  • Rusia: Республика Казахстан/Respublika Kazakhstan
  • Ukraina: Казахстан - Республіка Казахстан
  • Jerman: Kasachstan - Republik Kasachstan
  Kenya – Republik Kenya
  • Inggris: Kenya – Republic of Kenya
  • Swahili: Kenya – Jamhuri ya Kenya
  Kirgizstan – Republik Kirgizstan[13]
  • Kirgiz: Кыргызстан – Кыргыз Республикасы
  • Rusia: Кыргызстан – Кыргызская республика
  Kiribati – Republik Kiribati
  • Gilbert: Kiribati – Ribaberikin Kiribati
  • Inggris: Kiribati – Republic of Kiribati
  Kolombia – Republik Kolombia Spanyol: Colombia – República de Colombia
  Komoro – Perserikatan Komoro
  • Komoro: Komori – Udzima wa Komori
  • Perancis: Comores – Union des Comores
  • Arab: القمر – اتحاد القمر
  Kongo – Republik Demokratik Kongo[14] Perancis: Congo – République Démocratique du Congo
  Kongo – Republik Kongo[15] Perancis: Congo – République du Congo
  Korea Selatan – Republik Korea[16] Korea: 한국 – 대한민국
  Korea Utara – Republik Rakyat Demokratik Korea[17] Korea: 조선 – 조선민주주의인민공화국
  Kosta Rika – Republik Kosta Rika Spanyol: Costa Rica – República de Costa Rica
  Kroasia – Republik Kroasia Kroasia: Hrvatska – Republika Hrvatska
  Kuba – Republik Kuba Spanyol: Cuba – República de Cuba
  Kuwait – Negara Kuwait Arab: الكويت – دولة الكويت
L
  Laos – Republik Demokratik Rakyat Laos Lao: ນລາວ – ສາທາລະນະລັດປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ
  Latvia – Republik Latvia Latvia: Latvija – Latvijas Republika
  Lebanon – Republik Lebanon
  • Arab: لبنان – الجمهوريّة اللبنانيّة
  • Perancis:République libanaise
  Lesotho – Kerajaan Lesotho
  • Inggris: Lesotho – Kingdom of Lesotho
  • Sotho: Lesotho – Mmuso wa Lesotho
  Liberia – Republik Liberia Inggris: Liberia – Republic of Liberia
  Libya – Kebesaran Sosialis Rakyat Libya Arab Jamahiriya Arab: ليبيا – الجماهيرية العربية الليبية الشعبية الإشتراكية العظمى
  Liechtenstein – Kepangeranan Liechtenstein Jerman: Liechtenstein – Fürstentum Liechtenstein
  Lituania – Republik Lituania Lithuania: Lietuva – Lietuvos Respublika
  Luksemburg – Keadipatian Agung Luksemburg
  • Luksemburg: Lëtzebuerg – Groussherzogdem Lëtzebuerg
  • Perancis: Luxembourg – Grand-Duché du Luxembourg
  • Jerman: Luxemburg – Großherzogtum Luxemburg
M
  Madagaskar – Republik Madagaskar
  • Malagasi: Madagasikara – Repoblikan'i Madagasikara
  • Perancis: Madagascar – Republique de Madagascar
  Makedonia – Republik Makedonia Makedonia: Македонија – Република Македонија
  Maladewa – Republik Maladewa Divehi: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ
  Malawi – Republik Malawi
  • Inggris: Malawi – Republic of Malawi
  • Chewa: Malaŵi – Mfuko la Malaŵi
  Malaysia
  Mali – Republik Mali Perancis: Mali – République du Mali
  Malta – Republik Malta
  • Malta: Malta – Repubblika ta' Malta
  • Inggris: Malta – Republic of Malta
  Maroko – Kerajaan Maroko[18] Arab: المغرب – المملكة المغربية
  Marshall – Republik Kepulauan Marshall
  • Marshall: Aorōkin M̧ajeļ – Aolepān Aorōkin M̧ajeļ
  • Inggris: Marshall Islands – Republic of the Marshall Islands
  Mauritania – Republik Islam Mauritania
  • Arab: موريتانيا – الجمهورية الإسلامية الموريتانية
  • Perancis: Mauritanie – République Islamique de la Mauritanie
  Mauritius – Republik Mauritius Inggris: Mauritius – Republic of Mauritius
  Meksiko – Perserikatan Negara-Negara Meksiko Spanyol: México – Estados Unidos Mexicanos
  Mesir – Republik Arab Mesir Arab: مصر – جمهوريّة مصرالعربيّة
  Mikronesia – Federasi Mikronesia Inggris: Micronesia – Federated States of Micronesia
  Moldova – Republik Moldova[19] Moldova: Moldova – Republica Moldova
kanggo "Republik Moldova Transnistria", deleng Transnistria
  Monako – Kepangeranan Monako
  • Perancis: Monaco – Principauté de Monaco
  • Monegasque: Múnegu – Principatu de Múnegu
  • Italia: Monaco - Principato nang Monaco
  Mongolia Mongolia: Монгол Улс
  Montenegro Montenegro: Црна Гора
  Mozambik – Republik Mozambik Portugis: Moçambique – República de Moçambique
  Myanmar – Republik Persatuan Myanmar Myanmar: ဴမန္မာ
N
  Namibia – Republik Namibia Inggris: Namibia – Republic of Namibia
  Nauru – Republik Nauru
  • Nauru: Naoero – Ripublik Naoero
  • Inggris: Nauru – Republic of Nauru
  Nepal – Republik Federal Demokratik Nepal Nepali: नेपाल - सँघिय लोकतान्त्रीक गणतन्त्र नेपाल
  Niger – Republik Niger Perancis: Niger – République du Niger
  Nigeria – Republik Federal Nigeria Inggris: Nigeria – Federal Republic of Nigeria
  Nikaragua – Republik Nikaragua Spanyol: Nicaragua – República de Nicaragua
  Norwegia – Kerajaan Norwegia Norwegia: Norge – Kongeriket Norge
O
  Oman – Kesultanan Oman Arab: عُمان – سلطنة عُمان
P
  Pakistan – Republik Islam Pakistan
  • Urdu: پاکستان – اسلامی جمہوریۂ پاکستان
  • Inggris: Pakistan – Islamic Republic of Pakistan
  Palau – Republik Palau
  • Palau: Belau – Beluu er a Belau
  • Inggris: Palau – Republic of Palau
  Pajeneng – Republik Pajeneng Spanyol: Panamá – República de Panamá
  Pantai Gading – Republik Pantai Gading Perancis: Côte d'Ivoire – République de Côte d'Ivoire
  Papua Nugini – Negara Independen Papua Nugini
  • Inggris: Papua New Guinea – Independent State of Papua New Guinea
  • Tok Pisin: Papua Niugini – Independen Stet bilong Papua Niugini
  Paraguay – Republik Paraguay
  • Spanyol: Paraguay – República del Paraguay
  • Guarani: Paraguái – Tetã Paraguái
  Perancis – Republik Perancis Perancis: France – République française
  Peru – Republik Peru Spanyol: Perú – República del Perú
  Polandia – Republik Polandia Polski: Polska – Rzeczpospolita Polska
  Portugal – Republik Portugal Portugis: Portugal – República Portuguesa
Q
  Qatar – Negara Qatar Arab: قطر – دولة قطر
R
kanggo "Republik Rakyat Cina", deleng Cina
  Rumania
  Rusia – Federasi Rusia Rusia: Россия – Российская Федерация
  Rwanda – Republik Rwanda
  • Kinya: Rwanda – Repubulika y'u Rwanda
  • Perancis: Rwanda – République du Rwanda
  • Inggris: Rwanda – Republic of Rwanda
S
  Saint Kitts lan Nevis – Federasi Saint Kitts lan Nevis Inggris: Saint Kitts and Nevis
  Saint Lucia Inggris: Saint Lucia
  Saint Vincent lan Grenadines Inggris: Saint Vincent and the Grenadines
  Samoa – Negara Independen Samoa
  • Samoa: Sāmoa – Mālo Tuto'atasi o Sāmoa
  • Inggris: Samoa – Independent State of Samoa
  San Marino – Republik Serene San Marino Italia: San Marino – Repubblica nang San Marino
  Sao Tome lan Principe – Republik Demokratik Sao Tome lan Principe Portugis: São Tomé e Príncipe – República Democrática de São Tomé e Príncipe
  Selandia Baru
  Senegal – Republik Senegal Perancis: Sénégal – République du Sénégal
  Serbia – Republik Serbia[20]
  • Serbia: Србија – Република Србија
  • Hongaria: Szerbia – Szerb Köztársaság
  Seychelles – Republik Seychelles
  • Inggris: Seychelles – Republic of Seychelles
  • Perancis: Seychelles – République des Seychelles
  • Creole: – Repiblik Sesel
  Sierra Leone – Republik Sierra Leone Inggris: Sierra Leone – Republic of Sierra Leone
  Singapura – Republik Singapura
  • Inggris: Singapore – Republic of Singapore
  • Melayu: Singapura – Republik Singapura
  • Mandarin: 新加坡 – 新加坡共和国
  • Tamil: சிங்கப்பூர் – சிங்கப்பூர் குடியரசு
  Siprus – Republik Siprus[21]
  • Yunani: Κυπρος – Κυπριακή Δημοκρατία
  • Turki: Kıbrıs – Kıbrıs Cumhuriyeti
  Slovenia – Republik Slovenia
  • Slovenia: Slovenija – Republika Slovenija
  • Italia: Slovenia - Repubblica slovena
  • Hongaria: Szlovénia – a Szlovén Köztársaság
  Slowakia – Republik Slowakia
  • Slowakia: Slovensko – Slovenská republika
  • Hongaria: Szlovákia - Szlovák Köztársaság
  Solomon – Kepulauan Solomon Inggris: Solomon Islands
  Somalia[22] - Republik Somalia
  • Somalia: Soomaaliya – Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliya
  • Arab: الصومال – جمهورية الصومال
  Spanyol – Kerajaan Spanyol
  • Spanyol: España – Reino de España
  • Catalan: Espanya – Regne d'Espanya
  • Basque: Espainia – Espainiako Erresuma
  • Galicia: España – Reino de España
  Sri Lanka – Republik Sosialis Demokratik Sri Lanka
  • Sinhala: ශ්රී ලංකාව
  • Tamil: இலங்கை – இலங்கை ஜனநாயக சமத்துவ குடியரசு
  Sudan – Republik Sudan
  • Arab: السودان – جمهورية السودان
  • Inggris: Sudan – Republic of the Sudan
  Suriah – Republik Arab Suriah Arab: سورية – الجمهوريّة العربيّة السّوريّة
  Suriname – Republik Suriname Belanda: Suriname – Republiek Suriname
  Swaziland – Kerajaan Swaziland
  • Inggris: Swaziland – Kingdom of Swaziland
  • Swati: eSwatini – Umbuso weSwatini
  Swedia – Kerajaan Swedia Swedia: Sverige – Konungariket Sverige
  Swiss – Konfederasi Swiss
  • Jerman: Schweiz – Schweizerische Eidgenossenschaft
  • Perancis: Suisse – Confédération Suisse
  • Italia: Svizzera – Confederazione Svizzera
  • Roman: Svizra – Confederaziun Svizra
  • Latin: Confoederatio Helvetica
T
  Tajikistan – Republik Tajikistan Tajik: Тоҷикистон – Ҷумҳурии Тоҷикистон
  Tanjung Verde – Republik Tanjung Verde Portugis: Cabo Verde – República de Cabo Verde
  Tanzania – Republik Persatuan Tanzania
  • Swahili: Tanzania – Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
  • Inggris:Tanzania – United Republic of Tanzania
  Thailand – Kerajaan Thailand Thai: ประเทศไทย – ราชอาณาจักรไทย
  Timor Leste – Republik Demokratik Timor-Leste
  • Tetum: Timor Lorosa'e – Repúblika Demokrátika Timor Lorosa'e
  • Portugis: Timor-Leste – República Democrática de Timor-Leste
kanggo "Republik Rakyat Tiongkok", deleng Cina
  Togo – Republik Togo Perancis: Togo – République Togolaise
  Tonga – Kerajaan Tonga
  • Tonga: Tonga – Pule'anga Fakatu'i 'o Tonga
  • Inggris: Tonga – Kingdom of Tonga
  Trinidad lan Tobago – Republik Trinidad lan Tobago Inggris: Trinidad and Tobago – Republic of Trinidad and Tobago
  Tunisia – Republik Tunisia
  • Arab: تونس – الجمهورية التونسية
  • Perancis: Tunisie - République du Tunisie
  Turki – Republik Turki Turki: Türkiye – Türkiye Cumhuriyeti
  Turkmenistan Turkmen: Türkmenistan
  Tuvalu Tuvalu lan Inggris: Tuvalu
U
  Uganda – Republik Uganda
  • Inggris: Uganda – Republic of Uganda
  • Swahili: Uganda – Jamhuri ya Uganda
  Ukraina Ukraina: Україна
  Uni Emirat Arab Arab: دولة الإمارات العربيّة المتّحدة
  Uruguay – Republik Timur Uruguay Spanyol: Uruguay – República Oriental del Uruguay
  Uzbekistan – Republik Uzbekistan Uzbek: Ўзбекистон – Ўзбекистон Республикаси
V
  Vanuatu – Republik Vanuatu
  • Bislama: Vanuatu – Ripablik blong Vanuatu
  • Inggris: Vanuatu – Republic of Vanuatu
  • Perancis: Vanuatu – République du Vanuatu
  Vatikan – Negara Kota Vatikan[1]
  • Latin: Civitas Vaticana – Status Civitatis Vaticanæ
  • Italia: Città del Vaticano – Stato della Città del Vaticano
  Venezuela – Republik Bolivar Venezuela Spanyol: Venezuela – República Bolivariana de Venezuela
  Vietnam – Republik Sosialis Vietnam Vietnam: Việt Nam – Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam
Y
  Yaman – Republik Yaman Arab: اليمن – الجمهوريّة اليمنية
  Yordania – Kerajaan Hasyimiyah Yordania Arab: الاردن – المملكة الأردنّيّة الهاشميّة
  Yunani – Republik Hellenik Yunani: Ελλάδα – Ελληνική Δημοκρατία
Z
kanggo "Zaire", deleng Republik Demokratik Kongo
  Zambia – Republik Zambia Inggris: Zambia – Republic of Zambia
  Zimbabwe – Republik Zimbabwe Inggris: Zimbabwe – Republic of Zimbabwe

Negara dengan pengakuan internasional terbatasBesut

Negara dengan pengakuan internasional terbatas terdiri sekang 10 negara sing ora dadi anggota PBB, tapi teyeng didefinisikna negara miturut hukum kebiasaan internasional sesuai karo preseden Konvensi Montevideo, berikut:

jeneng nganggo basa Indonesia jeneng nganggo basa resmi
  Abkhazia – Republik Abkhazia[25]
  • Abkhazia: Аҧсны – Аҧснытәи Республика
  • Rusia: Aбхазия – Республика Абхазия
kanggo "Republik Cina", deleng Taiwan
  Kosovo – Republik Kosovo[24]
  • Albania: Kosovës – Republika e Kosovës
  • Serbia: Косово – Република Косово
  Nagorno Karabakh – Republik Nagorno Karabakh[29] Armenia: Լեռնային Ղարաբաղ – Լեռնային Ղարաբաղի
  Ossetia Selatan – Republik Ossetia Selatan[26]
  • Ossetia: Хуссар Ирыстон – Республикæ Хуссар Ирыстон
  • Rusia: Южная Осетия – Республика Южная Осетия
  Palestina – Daerah Otoritas Palestina[31] Arab: فلسطين
kanggo "Pridnestrovia", deleng Transnistria
  Sahara BaratRepublik Demokratik Arab Sahrawi[32] Arab: الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية
  Siprus Utara – Republik Turki Siprus Utara[27] Turki: Kuzey Kıbrıs – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
  Somaliland – Republik Somaliland[30]
  • Somalia: Soomaaliland – Jamhuuriyadda Soomaaliland
  • Arab: ارض الصومال – جمهورية ارض الصومال
  Taiwan – Republik Cina [33] Mandarin: 臺灣 / 台灣 – 中華民國
kanggo "Tepi Barat", deleng Palestina
  Transnistria – Republik Moldova Pridnestrovia[28]
  • Rusia: Приднестровье: Приднестровская Молдавская Республика
  • Ukraina: Придністров'я: Придністровська Молдавська Республіка
  • Moldova: Нистря: Република Молдовеняскэ Нистрянэ

Entitas liya nang luar daftarBesut

Ana entitas-entitas liya sing ora termasuk nang jero daftar kiye. Entitas tersebut meliputi:

deleng ugaBesut

ReferensiBesut

  1. ^ 1,0 1,1 Tahta Suci kuwe suatu entitas berdaulat sing unik nang hukum internasional, berhubungan karo Vatikan, Paus sing ngepalai lorone, mengelola hubungan diplomatik/resmi karo lewih sekang 170 negara/entitas lan berpartisipasi nang berbagai organisasi internasional baik dalam kapasitas pribadi atawa kanggo wakile Vatikan.
  2. ^ Republik Afrika Selatan kadang-kadang uga disebut Afrika Selatan.
  3. ^ Republik Afrika Tengah kadang-kadang uga disebut Afrika Tengah.
  4. ^ Argentina uga dijenengi Negara Argentina (Argentine Nation) kanggo tujuan legislasi.
  5. ^ deleng uga Nagorno-Karabakh.
  6. ^ Secara resmi, Kerajaan Belanda terdiri sekang Belanda lan telu negara konstituen, yaiku Aruba, Curaçao serta Sint Marteen.
  7. ^ deleng uga entitas Federasi Bosnia lan Herzegovina lan Republik Srpska, uga Distrik Brčko.
  8. ^ Republik Ceko kadang-kadang uga disebut Republik Ceska.
  9. ^ Republik Rakyat Cina umume disebut Cina. Kadang uga disebut Cina Daratan kanggo mbedakna karo Republik Cina. Istilah Cina Daratan uga digunakna kanggo nyebut kabeh wilayah RRC kecuali Daerah Administratif Khusus Hong Kong lan Makau.
  10. ^ deleng uga Abkhazia lan Ossetia Selatan.
  11. ^ Irlandia umume disebut Republik Irlandia (Penjelasan resmine, tapi dudu jeneng resmine). Kadang kiye uga kanggo mbedakna Irlandia sekang Pulau Irlandia secara keseluruhan. Kiye uga jalaran alesan politis.
  12. ^ Kanada kadang-kadang uga disebut Dominion Kanada.
  13. ^ Kirgizstan kadang-kadang uga disebut Kirgisia.
  14. ^ Republik Demokratik Kongo disebut Kongo-Kinshasa kanggo membedakannya sekang Republik Kongo. uga sering disebut Zaire, jeneng resminya sekang 1971 sampai 1997.
  15. ^ Republik Kongo disebut Kongo-Brazzaville kanggo membedakannya sekang Republik Demokratik Kongo.
  16. ^ Republik Korea lewih dikenal Korea Selatan.
  17. ^ Republik Rakyat Demokratik Korea lewih dikenal Korea Utara.
  18. ^ deleng uga Sahara Barat.
  19. ^ deleng uga Transnistria.
  20. ^ deleng uga Kosovo - nang ngisore administrasi PBB.
  21. ^ deleng uga Siprus Utara.
  22. ^ Somalia sekiye pecah karo pemerentah Federal Transisi
  23. ^ Taipei Times - arsip
  24. ^ 24,0 24,1 Kosovo mendeklarasikan kemerdekaan secara sepihak pada 17 Februari 2008. Serbia menganggapnya bagian integral sekang wilayahnya, dengan jeneng resmi "Kosovo lan Metohija". Kosovo telah berada nang bawah administrasi PBB sejak 1999 berdasarkan Resolusi Dewan Keamanan Perserikatan Bangsa-Bangsa 1244 sing mengakhiri konflik Kosovo. Resolusi tersebut menjamin kedaulatan Serbia atas Kosovo tetapi mengharuskan administrasi PBB kanggo mendukung penegakan 'pemerentahan sendiri lan otonomi luas' kanggo Kosovo sambil menunggu suatu 'penyelesaian akhir' kanggo negosiasi antar pihak-pihak terkait.
  25. ^ 25,0 25,1 Abkhazia adalah suatu negara sing secara de facto merdeka dimana mayoritas negara-negara nang donya mengakuinya teritori de jure Georgia. Setelah 15 tahun tanpa pengakuan diplomatik sekang satupun negara anggota PBB, Rusia menjadi negara sing diakui internasional secara luas pertama sing mengakui Abkhazia negara merdeka pada 26 Agustus 2008. deleng Russia recognises Georgian rebels. BBC News. Diakses 26 Agustus 2008.
  26. ^ 26,0 26,1 Ossetia Selatan adalah suatu negara sing secara de facto merdeka dimana mayoritas negara-negara nang donya mengakuinya teritori de jure Georgia. Setelah 15 tahun tanpa pengakuan diplomatik sekang satupun negara anggota PBB, Rusia menjadi negara sing diakui internasional secara luas pertama sing mengakui Ossetia Selatan negara merdeka pada 26 Agustus 2008. deleng Russia recognises Georgian rebels. BBC News. Diakses 26 Agustus 2008.
  27. ^ 27,0 27,1 Republik Turki Siprus Utara adalah suatu negara sing secara de facto merdeka dimana mayoritas negara-negara nang donya mengakuinya teritori de jure Republik Siprus, diakui oleh ora satupun negara anggota PBB kecuali Turki. Walaupun tanpa pengakuan diplomatik secara universal, negara ini diterima pengamat nang Organisasi Konferensi Islam dengan jeneng Negara Siprus Turki sejak 1979. tambahan, legislator Republik Otonomi Nakhichevan menganggap RTSU berdaulat, tetapi Azerbaijan, sing berdaulat atas Nakhichevan, ora mengikutinya. deleng The World Factbook - Cyprus (10 Januari 2006). Central Intelligence Agency. Diakses 17 Januari 2006.
  28. ^ 28,0 28,1 Transnistria adalah suatu negara sing secara de facto merdeka nang dalam teritori de jure Republik Moldova, diakui secara diplomatik oleh ora satupun negara anggota PBB, umumnya dikenal lan disebut secara internasional Transnistria, tetapi kadang-kadang uga disebut Pridnestrovia (bersama jeneng bentuk-panjang "Republik Moldova Pridnestrovia"). deleng Regions and territories: Trans-Dniester (13 Desember 2005). BBC News. Diakses 17 Januari 2006.
  29. ^ 29,0 29,1 Nagorno-Karabakh adalah suatu negara sing secara de facto merdeka nang dalam teritori de jure Republik Azerbaijan, diakui secara diplomatik oleh ora satupun negara anggota PBB. deleng Regions and territories: Nagorno-Karabakh (17 Januari 2006). BBC News. Diakses 17 Januari 2006.
  30. ^ 30,0 30,1 Somaliland adalah suatu negara sing secara de facto merdeka nang dalam teritori de jure Republik Somalia, diakui secara diplomatik oleh ora satupun negara anggota PBB. deleng Regions and territories: Somaliland (30 Desember 2005). BBC News. Diakses 17 Januari 2006.
  31. ^ Daerah Otoritas Palestina kuwe bagian wilayah bekas Mandat Britania atas Palestina sing diduduki lan dikelola oleh Yordania lan Mesir pada akhir 1940-an, lan kemudian oleh Israel setelah Perang Enam Hari 1967. Wilayah ini meliputi Jalur Gaza lan Tepi Barat, dimana keduanya sekarang terbagi ke dalam 3 area (Area A, Area B, lan Area C) lan 16 kegubernuran nang bawah yurisdiksi Otoritas Nasional Palestina sesuai dengan Persetujuan Damai Oslo. Status hukum lan politik permanen sekang wilayah ini tergantung negosiasi lewih lanjut antara pemerentah Israel lan Organisasi Pembebasan Palestina.
  32. ^ Sahara Barat kuwe bekas koloni Spanyol sing pada 1960-an dimasukkan ke dalam United Nations list of Non-Self-Governing Territories agar didekolonisasi. Wilayah ini diklaim oleh Kerajaan Maroko sing saat ini memerintah bagian besar sekang wilayah tersebut, lan Republik Demokratik Arab Sahrawi (RDAS) sing memiliki penguasaan efektif atas area sebelah timur Tembok Maroko. RDAS adalah anggota Uni Afrika lan Kerjasama Strategis Asia-Afrika sing dibentuk pada Konferensi Tingkat Tinggi Asia-Afrika 2005. Sahara Barat diakui oleh 81 negara anggota PBB tetapi ora pernah mencoba bergabung dengan PBB. PBB telah mencoba kanggo mengadakan suatu referendum melalui misi United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara (MINURSO), lan menyelenggarakan pembicaraan langsung antara Maroko lan Front Polisario (partai berkuasa nang RDAS). Walaupun demikian, status hukum lan politik Sahara Barat masih belum terselesaikan.
  33. ^ Republik Cina (RoC) kuwe negara sing secara umum disebut Taiwan. Terkadang uga dikenal Cina Taipei atau jeneng liya. RoC ora lagi menjadi anggota PBB sejak akhir 1971 lan dianggap PBB Taiwan, Provinsi Cina (deleng uga Kebijakan Satu-Cina). Negara ini diakui oleh 22 negara anggota PBB lan pengamat nang PBB Tahta Suci, lan mempunyai hubungan internasional secara de facto dengan banyak negara liya. Status politik RoC lan status hukum Taiwan (bersama dengan teritori liya sing saat ini berada nang bawah yurisdiksi RoC) sedang dalam sengketa. RoC harus dibedakan dengan Republik Taiwan sing diusulkan oleh para pendukung kemerdekaan Taiwan.

Pranala jabaBesut