Tuduhaké menu pokok


Jawa Tengah kuwe salah siji propinsi Indonesia sing panggonane nang iring tengah Pulau Jawa. Propinsi kiye jejeran karo Propinsi Jawa Barat nang iring kulon, Samudra Hindia lan Daerah Istimewa Yogyakarta nang sisi kidul, Jawa Timur nang sisi wetan, lan Laut Jawa nang sisi lor. Luas wilayahe 32.548 km², utawa sekitar 25,04% sekang luase pulau Jawa. Propinsi Jawa Tengah uga meliputi Pulau Nusakambangan nang sisi kidul (dekat karo perbatasan Jawa Barat), lan Kepulauan Karimun Jawa nang Laut Jawa.

Jawa Tengah
—  Propinsi  —
Bendera Jawa Tengah
Bendera
Lambang Jawa Tengah
Lambang
Motto: "Prasetya Ulah Sakti Bhakti Praja"
(Berjanji akan berusaha keras dan setia terhadap negara)
Peta lokasi Propinsi Jawa Tengah
Negara  Indonesia
Hari jadi 15 Agustus 1950
Ibu kota Semarang
Koordinat 8º 30' - 5º 40' LS
108º 30' - 111º 30' BT (termasuk Kepulauan Karimunjawa)
Pemerentahan
 - Gubernur H. Ganjar Pranowo
 - Wakil Gubernur Heru Sujatmiko
Luas
 • Total 32.548.20 km2 (12,566.93 sq mi)
Populasi (2010)[1]
 • Total 32.380.687
 • Kepadatan Bad rounding here990/km2 (Bad rounding here2,600/sq mi)
Demografi
 - Suku bangsa Jawa (98%), Sunda (1%) [2], Tionghoa, dll.
 - Agama Islam, Protestan, Katolik, Hindu, Buddha, dan Kejawen
 - Basa Basa Jawa, Indonesia, Sunda, Tiochiu, Mandarin
Zona waktu WIB
Kabupaten 29
Kota 7
Kecamatan 534
Desa/kelurahan 854031820
Situs web www.jatengprov.go.id
[3]

Pengertian Jawa Tengah secara geografis lan budaya kalang uga mencakup wilayah Daerah Istimewa Yogyakarta. Jawa Tengah kuwe konlang dadi "jantung" budaya Jawa. Nang propinsi kiye ana suku bangsa liyane sing nduwe budaya sing sejen karo suku Jawa kaya suku Sunda nang daerah perbatasan Jawa Barat. Seliyane kuwe ana warga Tionghoa-Indonesia, Arab-Indonesia lan India-Indonesia sing kesebar nang propinsi kiye.

SejarahBesut

Artikel utama bab: Sejarah Jawa Tengah

Propinsi Jawa Tengah ditetapna secara admikistratif dadi Propinsi miturut Unlang-Unlang Nomer 10/1950 tanggal 4 Juli 1950.

GeografisBesut

Propinsi Jawa Tengah kuwe diapit 2 propinsi gede, yakuwe Propinsi Jawa Barat karo Propinsi Jawa Timur. Lokasi geografise: 5o40' karo 8o30' Lintang Kidul uga antara 108o30' karo 111o30' Bujur Wetan (kuwe uga termasuk Pulau Karimunjawa). Jarak paling adoh sekang kulon nganti wetan kuwe ± 263 Km, sekang sisi lor ming arah kidul 226 Km (ora termasuk pulau Karimunjawa).

PemerentahanBesut

Daftar gubernurBesut

Gubernur Jawa Tengah sekiye kuwe Ganjar Pranowo. Struktur Pemrintahan Daerah Jawa Tengah terdiri atas Sekretariat Daerah (sing meliputi 3 asisten lan membawahi 9 biro), 19 dinas, 6 kantor, 15 badan, serta 7 balan rumah sakit daerah.

No Jeneng Sekang Nganti Prd. Ket. Wakil Gubernur
1 Raden Panji Soeroso
18 Agustus 1945
13 Oktober 1945
1
2 K.R.M.T. Wongsonegoro
13 Oktober 1945
13 Oktober 1949
2
3 Raden Boedijono
1949
1954
3
[4]
4
MRT Mangoen Negoro
1954
1958
4
5 R. M. T. Soekardji Mangoen Koesoemo
1958
1958
5
 
6 R. M. Hadisoebeno Sosrowerdojo
1958
1960
6
7 Mochtar
1960
1966
7
8 Moenadi
1966
1974
8
9 Soepardjo Rustam
1974
1982
9
10 Muhammad Ismail
1983
1988
10
1988
1993
11
11 Soewardi
1993
1998
12
12 Mardiyanto
24 Agustus 1998
24 Agustus 2003
13
24 Agustus 2003
28 September 2007
14
Ali Mufiz
13 Ali Mufiz
28 September 2007
23 Agustus 2008
14   Bibit Waluyo
23 Agustus 2008
23 Agustus 2013
15
Rustriningsih
15   Ganjar Pranowo
23 Agustus 2013
23 Agustus 2018
16
Heru Sudjatmoko
  Heru Sudjatmoko
(Pelaksana Tugas)
15 Februari 2018
24 Juni 2018
  Syarifuddin
(Penjabat)
23 Agustus 2018
5 September 2018
[5]
(15)   Ganjar Pranowo
5 September 2018
Petahana
17
Taj Yasin Maimoen


PerwakilanBesut

Jawa Tengah ngirimna 77 wakil sekang sepuluh daerah pemilihan maring DPR RI lan papat wakil maring DPD.

DPRD Jawa Tengah hasil Pemilihan Umum Legislatif 2009 tersusun dari sepuluh partai, dengan perincian sebagai berikut:[6][7]

Partai Kursi %
PDI-P 23 -
Partai Demokrat 16 -
Partai Golkar 11 -
PKS 10 -
PAN 10 -
PKB 9 -
Partai Gerindra 9 -
PPP 7 -
Partai Hanura 4 -
PKNU 1 -
Total 100 100,0

Luas WilayahBesut

Ambane Wilayah Jawa Tengah kuwe kira-kira 3,25 juta hektar utawa sekitar 25,04 persen ambane pulau Jawa (1,70 persen amba Indonesia).

LahanBesut

Sekitar 1,00 juta hektar (30,80 persen) lahan Jawa Tengah kuwe kanggo lahan sawah lewihane sing 2,25 juta hektar (69,20 persen) dudu lahan sawah. Lahan sawah sing nganggo sistem pengairan teknis (38,26 persen), lewihane nganggo sistem pengairan setengah teknis, tadah hujan lyy. Potensi lahan sawah sing bisa ditanduri pari kuwe jane lewih amba yakuwe sekitar 69,56 persen.

Lahan garing 34,36 persen kanggo tegalan/kebon/lalang/huma.

IklimBesut

Miturut Stasiun Klimatologi Klas 1 Semarang, suhu udara rata-rata nang Jawa Tengah kuwe sekitar 18oC nganti 28oC. Wilayah-wilayah sing pedhek karo pantai rata-rata suhune relatif lewih dhuwur. Rata-rata suhu banyu antara 21oC nganti 28oC. Kelembaban udara rata-rata antara 73 persen nganti 94 persen. Curah hujan paling akeh kuwe nang Stasiun Meteorologi Pertanian khusus batas Salatiga, kuwe ± 3.990 mm, utawa ulan 195 dina setaun.

Artikel kiye, esih tulisan rintisan. Mangga melu ngembangna dadi tulisan sing lengkap.


ReferensiBesut